2016. jan 09.

Led világítás napjainkban - Praktikus, energiatakarékos

írta: Webvillany
Led világítás napjainkban - Praktikus, energiatakarékos

led-budapest.jpgA led világítás hatalmas trend napjainkban, ami csakis az emberek javát szolgálja. Körülbelül 40 évvel ezelőtt, a ledek még csupán 3 színben tudtak világítani: pirosban, zöldben és sárgában, amik bár tökéletesek voltak közlekedési lámpákhoz, a mindennapi életben nem volt igazán az egyén hasznára.

Aztán ahogy a világ is, a led világítás is egy csapásra fejlődött. Shuji Nakamura, japán tudós, létrehozta a világ legelső kék színű led lámpáját, amit ha foszforral ötvöztek fehér színben világított. Ez az 1990-es felfedezés növelte a led technológia esélyét arra, hogy alkalmazása minden háztartásban lehetséges legyen. Napjainkban a led világítás legnépszerűbb formája a karácsonyi égő, ami a monokromatikus fényforrás tökéletes alkalmazása. A karácsonyi szezon idején ez mindenki kívánságlistáján szerepel.

A mélysugárzó is a led világítás egyik leghatékonyabb alkalmazása, hiszen a fény természetes irányát használják ki, és mivel kisméretűek, nem rendelkeznek infravörös hővel és hosszú élettartamúak, a ledek ésszerű választást jelentenek a világítás kihangsúlyozására. A ledek továbbá otthonra találnak akár kültéren is. Némely ilyen kültéri led manapság intelligens funkciókkal rendelkezik, mint például kihasználtság érzékelő energia-hatékonyság és biztonság céljából. Lehetséges, hogy a fény gyenge lesz, viszont állítható, és egyszerű a használata.

led-vilagitas.jpgA led világítások akár egy egész város képét is javíthatják. Ezek a fehér fényű ledek ugyanis jobban kihangsúlyozzák és megerősítik esténként egy város épületeit, fáit, házait, utcáit, mint például a hagyományos lámpák. Az, hogy a várost ledekkel díszítsék, és ezzel vonzzanak turistákat egyre elterjedtebb a világon, különösen Karácsonykor. Ezek a fények különösen nagy szerepet játszanak a város lakóinak biztonságában, hiszen utcai lámpák nélkül, nem lenne mi biztosítsa az emberek számára az éjjeli biztonságos közlekedést.

Akár a város régi, történelmi régióiról legyen szó, a meleg fehér led fénye (aminek hőmérséklete körülbelül 2.700-3.300 Kelvin) barátságos környezetet teremt bármilyen öreg parkban, vagy elhagyatott városrészben. Napjainkban a ledet nemcsak világításra használják, hanem olyan technológiákhoz is, mint a Li-Fi (megegyezik a Wi-Fi-vel, de ez fényt használ) vagy a beltéri pozícionálás (ez azt jelenti, hogy meg lehet találni embereket led lámpatestek és persze egy okostelefon segítségével).

Mindannyian láttunk már példát olyan kávézókra, éttermekre, bárokra vagy irodákra, amelyek gyenge minőségű led világítással rendelkeztek. Ez vagy azért van, hogy érdekesebbé, rejtélyesebbé és vonzóbbá tegyék a helyet, vagy azért, hogy félelmetesnek tűnjön, az utóbbit inkább azért, hogy több energiát spóroljanak meg. Ezen kívül a ledeket már az orvoslásban is használják. A ledes termékek általában úgy készülnek, hogy a nap fényének az élességét és színét beállítják úgy, hogy az utánozza a természetes fényt, ezzel elősegítik a beteg felépülését.

A led fényeket nemcsak orvoslásban, vagy városokban használják, hanem a sportban is. 2015 januárjában a XLIX. Super Bowl-on már hatalmas led lámpák alatt játszottak, amit nézők milliói követtek a TV előtt, ott helyben, a ledekkel megvilágított stadionban pedig 63.000 ember volt jelen. Ez volt az első alkalom, hogy amerikai futballmérkőzést led fények alatt játszottak, és ez volt a tökéletes hely a led fények számára, hogy a futball világába is „berobbanjanak”.

A ledek tehát az élet minden területén segíthetnek azoknak, akik megbíznak ezekben a termékekben. A led technológia ugyan igen drága mulatság, de hosszú távon ez a kifizetődő megoldás minden háztartás számára.

Szólj hozzá

világítás led világítás