2015. jún 25.

Led nélkül nem megy

írta: Webvillany
Led nélkül nem megy

A led világítás a lakásokban

rejtett-vilagitas.jpgNincs villanyszerelés kivitelezés led világítás nélkül.

Alkalmazzuk a led technológiát a világítás minden területén. Szinte valamennyi lámpába, csillárba lehet már led fényforrást találni, de a rejtett világítások területen csak led szalagokat használunk. Kínálja a led rejtett világítást a festő a stukkókba, díszlécekbe szerelve, ajánlja a burkoló a fürdőszoba burkolatokba rejtve, de a bútorasztalos is előáll a ledes ötletekkel.

Valóban, a rejtett világítások igazán feldobják otthonunkat, alkalmazásuk mindenki számára elérhető az egyre olcsóbb áruk miatt. Ne felejtsük el azonban, hogy a led világítás kialakítása is megkívánja a szakszerű, biztonságos szerelést. A villanyszerelő szakember megkerülésével ne áldozzuk fel a lakás design oltárán otthonunk biztonságát.

lakasfelujitas.jpg

lakasfelujitas-kep.jpg

A led szalagok 12 V egyenfeszültséggel működnek.

Szükséges tehát a led szalag telepítéséhez az úgynevezett tápegység, amely előállítja ezt a feszültséget. A tápegység elhelyezéséhez helyre van szükség, amelyet egy rejtett világítás esetén is úgy kell elhelyezni, hogy az később is szerelhető legyen. Egy led tápegység kiválasztásánál figyelembe kell venni az elhelyezési módot. A biztonság megköveteli itt is, hogy az megfelelő burkolattal legyen ellátva, a szabványok pedig külön meg kell felelni a vizes helyiségekben elhelyezett világításoknál.furdo-vilagitas.jpg

Sokan tévesen úgy értelmezik, hogy a 12 V-os működtető fesztültség szavatolja a biztonságot a led szalagok esetében, még a fürdőszobai alkalmazásnál is. Ez nem feltétlenül van így! Csak azok a tápegységek felelnek meg ennek a fokozott biztonságnak, amelyek úgynevezett „Érintésvédelmi törpefeszültséget” (SELV) állítanak elő. A különbség az, hogy ezek tápok, még meghibásodásuk esetén sem engednek veszélyes feszültséget a 12 V-os oldalra.

led-biztonsagi-tap.jpg

Szólj hozzá

világítás led világítás led szalagok érintésvédelmi törpefeszültség