2016. jan 21.

Lakásvilágítási trendek

írta: Webvillany
Lakásvilágítási trendek

lampaszereles-2.jpgA megfelelő falfesték vagy tapéta kiválasztása és felhelyezése után kezdetét is veheti a lakberendezés.

A bútorok megvásárlásakor a személyes ízlésen kívül egy sor egyéb tényező is közrejátszik, ilyen például a lakásunk stílusa, belmagassága, elrendezése, valamint érdemes odafigyelnünk arra is, hogy a berendezés és a beltér színei harmóniában legyenek egymással.

Hiába azonban a gyönyörű, ízléses, modern berendezés, ha lakásunkban nem az adott térnek megfelelő világító eszközöket alkalmazzuk. Ez különösen a téli hónapokban fontos, hiszen ilyenkor kevés a kintről beszűrődő természetesen fény, ráadásul a szokottnál sokkal hamarabb sötétedik odakinn. Éppen ezért meg kell tanulnunk, hogyan hangsúlyozhatjuk ki otthonunk szépségét a világítás segítségével. Lássunk néhány alapvető dolgot, amelyet érdemes figyelembe venni a világító eszközök kiválasztása és elhelyezése előtt.

Minden lakás minden helyiségében vannak olyan részek, amelyeket szeretnénk kiemelni, hogy a belépő a tárgyat vagy azt a sarkot vegye észre elsőként, amelyikre a legbüszkébbek vagyunk.

lampaszereles-3.jpgEzt könnyűszerrel elérhetjük, mindössze annyit kell tennünk, hogy egy esztétikus lámpát helyezünk az adott terület közelébe, amely finoman megvilágítja a szoba legfontosabb elemét. Azt is fontos tudni, hogy a sötét felületek, legyen szó akár egy sötétebb árnyalatú tapétáról vagy bútorról, sokkal intenzívebb világítást igényelnek, mint a világos falak és berendezések. Legalább egy szobába érdemes állólámpát is helyeznünk, ez ugyanis otthonossá varázsolja a termet, különösen a szoba egyik sarkában van elhelyezve egy méretes és kényelmes fotel és egy kisasztal társaságában.

Egy kisebb lámpát mindenképp vigyünk a hálószobába is, ez az izzó erősségétől függően hangulatossá teheti a szobánkat, de éppenséggel olvasásra is használhatjuk. Mivel a kisgyerekek gyakran félnek a sötétben, ezért érdemes a gyerekszobában is elhelyezni egy gyengébb fényű lámpát a szoba azon sarkába, amely a lehető legtávolabb esik az ágytól, így nem lesz teljes sötétség, viszont nem is lesz túl erős a fény, így a kicsiket nem gátolja az elalvásban. Egy ilyen lámpa a szülő szempontjából is hasznos, hiszen ha esténként be akarunk nézni a csemetéinkhez, akkor könnyedén tudunk tájékozódni a szobában, anélkül, hogy villanyt kellene gyújtanunk.

A lakás úgynevezett „fénypontja” mindenképp a nappali kell, hogy legyen, hiszen ez az a hely, ahol a vendégeket is fogadjuk.

vilagitas.JPGEbben a teremben legjobb, ha többféle fényforrást is alkalmazunk, amelyeknek természetesen nem muszáj mindig egyszerre égniük. A magas beltérrel rendelkező házakban mindig esztétikus látványt nyújt egy szép, lelógó csillár, azonban ez még önmagában nem elég ahhoz, hogy egy ilyen nagyságú szoba minden zugát kellőképpen meg tudjuk világítani. Jó, ha a terem egyik sarkába teszünk egy állólámpát, amely mellett nyugodtan olvasgathatunk vagy kézimunkázhatunk.

Ha a nappalink falait hangulatos festmények díszítik, akkor érdemes a kép felé néhány spotlámpát rakni, így kiemelhetjük az alkotás szépségét. A dolgozószobába mindenképp erős fényű lámpát vagy csillárt kell tennünk, hogy ne rontsuk a szemünket munka közben, sőt, az sem árt, ha emellett még egy rugós lámpát is pakolunk az íróasztalunkra.

A lámpák által biztosított fény, valamint a fény színe igencsak nagymértékben befolyásolja egy-egy szoba hangulatát. A fehér fény például kifejezetten rideggé tehet egy nappalit vagy egy hálószobát, míg a sárgásabb fény, amely valamelyest még a természetes napfényre is emlékeztet, sokkal barátságosabb, meghittebb légkört sugall. Ha valakit különösen zavar az, hogy télen korán sötétedik, akkor a fehér ablakkeretre felszerelhet egy kis, zsinóros izzósort is, amely így olyan hatást kelt, mintha enyhén besütne a nap.

Szólj hozzá

világítás lakásvilágítás