2015. dec 04.

Világítás a lakásban

írta: Webvillany
Világítás a lakásban

Lakásvilágítás ötletek a konyhától a fürdőszobáig

vilagitas.JPGHa lakberendezésről van szó, akkor a használt világításnak központi szerep jut. Különösen így van ez a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban, amikor viszonylag korán sötétedik, és ezért gyakran már négy-öt óra környékén felkapcsoljuk a lámpákat. Az egyes helyiségben használatos világítótestek kiválasztására azonban érdemes kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis a funkcionalitáson túl az esztétikai érték sem elhanyagolható. Egy jó választással erősíthetjük a lakberendezési irányzattal elérni kívántakat, de akár le is rombolhatjuk az összképet. Lássuk, milyen világítás típusokat érdemes előnyben részesíteni a lakás egyes helyiségeiben! A lakásvilágítás ötletek között biztosan talál majd kedvére valót!

A konyhára és az étkezőre egyaránt igaz, hogy a mennyezi világítás rendkívül fontos szerepet játszik. A reggeli kávézás, a közös családi vacsorák helyszínén a megfelelő fényviszonyok megteremtése nélkülözhetetlen. Ugyanakkor nem mehetünk ez az olyan kiegészítő világítás mellett sem, melynek segítségével otthonos hangulat teremthető egy borozgatáshoz. A süllyesztett világítás mellett sokan teszik le a voksot, mely egyébként kiválóan kombinálható az álmennyezet kínálta lehetőségekkel. Nem csak nagy belmagasságú otthonokba ajánlott ez a megoldás, hanem gyakorlatilag bárhova, ahol elegáns hatást szeretnének elérni a tulajdonosok. A munkalap fölötti megvilágítás kiváló szolgálatot tesz akkor, ha csak egy teát szeretnénk csinálni este, és nem kívánjuk fényárban úsztatni az egész helyiséget.

A fürdőszoba a lakás azon helyisége, ahol a reggelek indulnak, és itt töltődünk fel a fárasztó munka után. A legtöbb fürdő természetes megvilágítással nem rendelkezik, ezért a mesterséges fényforrások elengedhetetlenek. Fontos azonban tisztában lennie azzal, hogy a fürdőszobába kizárólag olyan világítótesteket szabad elhelyezni, melyek kifejezetten e helyiség sajátosságai szerint lettek kialakítva. A nedves környezet veszélyes lehet, ám a megfelelő burával ellátott lámpák biztonságosan használhatóak. A mennyezeti megvilágítás mellett törekedjen a tükör környékének megvilágítására, de a fali lámpák is remek választásnak bizonyulnak az otthoni wellness élmény mellé.

A nappaliban szintén hasznos a mennyezeti lámpa, de mutatós, trendi csillárok mellett is dönthetünk. A fali karokkal a helyiség egy-egy pontjára irányíthatjuk a figyelmet, s hasonló célt szolgálnak a speciálisan képek megvilágítására szolgáló karok is. Olvasás mellé az olvasólámpák javasoltak, melyek között álló változatok is szép számmal helyet kapnak a piaci kínálatban. A falba süllyesztett polcok süllyesztett világítással különösen kedveltek manapság, de a spot lámpák kínálta esztétikai élmény mellett sem mehetünk el.

Ha hangulatvilágításról van szó, akkor a hálószobában valóban kiélhetjük fantáziánkat. Nem csak az esti ellazulást segíti a kellemes fény, de a romantikázáshoz is nélkülözhetetlen az. Lávalámpák, vagy sólámpák segítségével izgalmas fényárba boríthatjuk a hálót, de ezek egyébként a nappaliban is kiválóan mutatnak.

Legyen szó a lakásvilágítás ötletek bármelyikéről is, a vásárlás során érdemes legalább a közép árkategóriát megcélozni, így biztos lehet abban, hogy időtálló minőséget kap majd a pénzéért. A megfelelő mennyezeti-, és fali lámpák, valamint hangulatvilágítás segítségével ízlésessé és otthonossá varázsolhatja a lakás bármely helyiségét. Ne feledje, a funkcionalitáson túl a lámpák megjelenése is lényeges, hiszen lakberendezési elemként szolgálják azok a kényelmet, az esztétikus belsőépítészeti megoldásokat és a stílusteremtést.

Szólj hozzá

lakásvilágítás