2015. már 16.

Villanyszerelés a lakásfelújítások mostohagyereke

írta: Webvillany
Villanyszerelés a lakásfelújítások mostohagyereke

A költségérzékenység nem mehet a biztonság rovására!

A lakásfelújítások alkalmával a villanyszerelés szakmai színvonala sérül a leghamarabb a költségek optimalizálásakor.

vilagitas.jpgA villanyszerelés kivitelezések alkalmával, ellentétben a gázvezeték cseréjével, átalakításával, nincs elektromos terv. A lakás elektromos rendszerének felújítása, átépítése után nem történnek meg az előírt érintésvédelmi, újabb nevén hibaáram védelmi mérések. Nem történnek meg, mert az elvégzését, a róla készült jegyzőkönyvet senki nem kéri, nem ellenőrzi. Az áramszolgáltató nem kéri, de még az esetenként előírt lakás energiatanúsítványnak sem kell tartalmaznia.

A szakszerű, biztonságos villanyszerelés így az érintett szerelő felkészültségén, és a generál-kivitelező igényességén múlik. Ráadásul az elektromos vezetékek nyomvonala, az alkalmazott vezetékek, vezetékkötések nem látszanak a lakásfelújítás után. A kivitelező vállalkozások többsége nem áldozza fel a biztonságot a profitabilitás oltárán (Remélhetőleg), de sajnos mindig vannak kivételek. És itt nem a számla és szerződés nélküli kivitelezésekre gondolok, az egy más világ, ott nincs mit, és nincs kin számon kérnie a lakástulajdonosnak.

panel-vilagitas.jpg

villanyszereles-terv.jpg

Mit tegyen a lakástulajdonos?

Az érintésvédelmi felülvizsgálatot, mérést mindenképp végeztesse el, egy erre jogosult szakemberrel a felújítás után.

A kivitelezési árajánlat ennek a költségét nem tartalmazza, így lehetőleg külsős szakembert kérjen fel rá. Ez a felülvizsgálat fogja megállapítani az érintésvédelem hatásosságát, kiszűri az esetleges szerelési hibákat, és teszteli a FI relé helyes működését.
A költség általában 15-30 ezer forint között van, az elektromos kiállások számától függően. Ennyit talán megér az, hogy nyugodtan használjuk az elektromos berendezéseinket.

A FI relé, vagy áramvédő kapcsoló működésének ellenőrzése.

lakaseloszto.jpg

Vegye komolyan a FI relé gyártójának azt a tanácsát, hogy:
Az áramvédő kapcsoló működőképességét ajánlatos havonta egyszer tesztelni. A teszt a tesztgomb benyomásával történik. A gomb benyomására a FI relének le kell kapcsolnia. Ha lekapcsol, akkor működőképes, ha nem szakembert kell hívni. A teszt után a FI relét kapcsoljuk vissza.”

Ha véletlenül azt tapasztalja, hogy az Ön lakáselosztójába nem került beépítésre FI relé (áramvédő kapcsoló), sürgősen pótoltassa egy villanyszerelő szakemberrel.

A biztonságosan működő elektromos hálózat a komfortos otthon feltétele.

Szólj hozzá

villanyszerelő FI relé Érintésvédelmi felülvizsgálat