2015. már 07.

Energiatakarékos led világítás a lakásban.

írta: Webvillany
Energiatakarékos led világítás a lakásban.

led-gombizzo_1_1.jpgMivel világítsunk?

A cikk forrása: Energiablog

Már rég nem az a kérdés, hogy hagyományos izzóval, vagy energiatakarékossal világítsunk. A helyes kérdés az, hogy kompakt fénycsővel világítsunk, vagy led izzókkal. Igen a ledes technológia már ott tart, hogy teljesen alkalmas otthonunk megvilágítására.

Mennyibe kerül az energiatakarékosság?

Hajlamosak vagyunk rá, hogy a ledes világításra való áttérést elvessük az agyagi okokra való hivatkozással. Ezért a kiégett hagyományos izzókat továbbra is hagyományos izzóval pótoljuk, pedig ha alkalmanként vásárolunk egy-egy energiatakarékos fényforrást, a költségeket sem érezzük meg a családi költségvetésen annyira.

Mivel a ledes fényforrások meglehetősen hosszú élettartamúak, lassan minden lámpába energiatakarékos izzónk lesz. Igaz a megtérülés hosszútávon várható, de az a tudat, hogy a lehetőségeinkhez mérten mi is tettünk valamit a környezetünkért, nem mérhető forintban. A ledes izzók áráról szándékosan nem írunk, hiszen folyamatosan olcsóbbak lesznek.

Milyen led izzót válasszunk?

led-spotizzo_1.jpgA led izzó kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a teljesítmény, a foglalat típusát, és a méreteket. A 60 W-os hagyományos izzót már kiválthatjuk egy 7 W-os leddel. A foglalatokkal kapcsolatban jó hír, hogy már szinte valamennyi foglalat típushoz találhatunk ezekből a takarékos fényforrásokból. Ami a méreteket illeti, arra kell figyelnünk, hogy az új izzó elférjen a régi lámpánkban, ne legyen nagyobb, mint a régi hagyományos izzó. A ledes izzók színéről még nem esett szó. Alapvetően a hideg fehér és a meleg fehér színek minden típusból léteznek. Az előbbit inkább kültérre, az utóbbit a beltéri lámpákba ajánljuk.

Hangulat, dekorációs világítás leddel.

Amíg a lakás általános világítására a led fényforrásokat ajánljuk, a különböző hangulat és dekorációs világításokra kizárólag a ledes szalagokat, rejtett világításokat, és egyéb megoldásokat ajánljuk. Miért? Azért mert egyszerűek, biztonságosak, és szinte minden kreatív ötletünkhöz megtaláljuk a megfelelő technológiát.

Szólj hozzá

világítás led világítás